Soorten bier
Natuurlijk zijn er veel verschillende merken die hun bier op de markt brengen, maar er zijn ook tal van verschillende soorten bier. Zo is er gewone pils, een brouwsel met ongeveer 5% alcohol en een transparante gele kleur met een mooie schuimkraag. Maar is er bijvoorbeeld ook bokbier, wat rijker van smaak, vaak wat meer troebel en donker is en vooral wordt gedronken in het voor of najaar als zijnde herfst- of lentebok. Sterkere, zwaardere biersoorten zijn de laatste jaren in opkomst. Met regelmaat zie je bieren voorbij komen met meer dan 10% alcohol. Soms donker of troebel maar steeds vaker ook in een mooie lichtgele kleur. Bier kan er, voornamelijk door het brouwproces, heel anders uitzien. Natuurlijk mogen we tegenwoordig ook kriek, het alcoholvrije bier en natuurlijk het rosébier niet vergeten.
Verschillende merken bier
Zoveel smaken zoveel merken. Er zijn tal van bieren op de markt. De een met een enorm lange traditie, de ander die juist leunt op zijn jeugdigheid. Daarnaast zijn overal ter wereld streekbieren te vinden en ook is bier brouwen tegenwoordig een liefhebberij, een hobby bij sommigen. Bier ontstond honderden jaren terug om ervoor te zorgen dat water langer houdbaar bleef en niet bedierf. Het is een geëvolueerde drank welke niet meer weg te denken is in de moderne maatschappij. Men associeert bier vaak met feest, hoewel menigeen ook op een hete zomerdag graag een biertje drinkt. Een biermerk brengt een bepaalde uitstraling met zich mee, het is een heel persoonlijke keuze welk bier je graag drinkt. Bieren zoals Jupiler, Grolsch en Bavaria, maar ook Budweiser worden vaak gezien als goede dorstlessers. Bovendien zijn ze populair onder de jongere bierdrinkers. Merken als Heineken en Warsteiner worden normaliter door wat oudere mensen gedronken. Het is maar net waar de koper zich verbonden mee voelt en wat hij ermee wil bereiken. Merken besteden niet voor niets ongelofelijk veel geld aan logos en reclame. Het effect ervan is enorm. Alleen beseffen we dat vaak niet in het dagelijks leven.
Smaken verschillen pils
Elk bier heeft zijn eigen karakteristieke smaak. Een goede afdronk, een stevige slok, de smaak en nasmaak, en niet in de minste vorm, de vorm van de fles, het logo en hetgeen waarmee het merk wordt geassocieerd maken de smaak. Het geeft het bier een bepaalde uitstraling waardoor het voldoet aan de verwachting van de drinker. Het is zoals een groen snoepje pakken. Als je van tevoren niet wist dat het snoepje groen was, had het dan ook zo gesmaakt, of had je het dan anders ervaren? De levensfase van de drinker, het soort te organiseren feest, het soort bier en de smaak die men verwacht bij het drinken zorgen ervoor of het een lekker pilsje is. Maar als je ervoor open staat, kan elk pilsje lekker zijn, uitstraling of niet. Om te testen welk bier je het meest kunt waarderen raden we aan om alle soorten bier naast elkaar te zetten, in dezelfde flessen, zonder etiketten. Proef jij wat je favoriete merk was?